מאפייני כשל באינטראקציה

הגורמים העיקריים לקשיי משתמשים במערכות ובישומי תוכנה, אופיינו כבר בתחילת שנות השמונים. בין השאר, אופיינו שתי בעיות מרכזיות: בעיות שליטה וטעויות משתמש. שני סוגי בעיות אלו הינם רלבנטיים לסוגיית הטקסטים הדו-כיווניים.

 

בעיות מרכזיות בשימושיות של תוכנות כרוכות באוטומציה, מתוך כוונה טובה להקל על המשתמש, שגרמה לכך שהמשתמש מתקשה לשלוט במצב המערכת (Shneiderman, 1980).

בעיות שליטה

טעות שימוש זוהי פעולה של המשתמש שאינה תואמת את כוונתו. לדוגמא, אם המשתמש לחץ במקלדת על מקש אחר מזה שאליו הוא התכוון, אם בבחירה מתפריט הוא לא דייק בהצבעה בזמן הרפית מקש העכבר, אם הוא שכח לבטל את המצב Caps Lock, אם הוא השתהה בהחלפת השפה המשנית בחזרה לשפה הראשית, והקליד רווח במוד שגוי, או אם הוא לחץ לחיצה כפולה על העכבר בזמן שהצביע על כפתור החלפת שפה. אחת המטרות של אבטחת שימושיות היא להגן בפני טעויות שימוש, בין על ידי מניעתן או על ידי תגובה סלחנית להן. 

בעיות מרכזיות בשימושיות של תוכנות נובעות מחוסר התחשבות של המפתח בקשיים של המשתמש לפעול על פי הכללים המוכתבים לו (Norman, 1986). המפתח שוגה לעתים בכך שהוא מתעלם מהתפקיד העיקרי של המשתמש, מצפה לכך שהמשתמש יגייס את המשאבים המנטליים הדרושים לצורך מעקב אחר מצב המערכת, ומזניח טיפול במצבים אפשריים של טעות שימוש. אחת הטעויות הנפוצות אצל משתמשים היא טעות מצב, והיא מתאפשרת במקרים שתגובת המערכת לפעולת המשתמש מוגדרת כך שהיא תלויה במצב המערכת. מפתחי תוכנה מצפים שהמשתמש יעקוב אחר השינויים במצב המערכת, ויתאים את מצב המערכת לפונקציה אותה הוא מבקש לבצע. בפועל, המשתמש אינו מצליח לעקוב אחרי השינויים במצב המערכת, וטועה בכך שהוא מפעיל פונקציות תלויות מצב באופן שגוי (Norman, 1983). הצורך לעקוב אחר שינויים במצב המערכת הינו גורם מרכזי שמונע את האפשרות לרכישת כישורים פסיכומוטוריים.

יש להבחין בין טעות שימוש לטעות שימושיות. טעות שימושיות זוהי טעות תיכון או ישום שגורמת לכך שכוונת המשתמש אינה תואמת את כוונת המפתח. כל בעיות ההתמצאות והשליטה המוזכרות לעיל הן תוצאות של טעויות שימושיות. בנוסף, אחת מטעויות השימושיות הנפוצות היא העדר הגנה בפני טעויות שימוש.

טעויות שימוש